De Mara en de Maya

Voor we weg zwijmelen neem ik jullie mee naar de minder mooie kant van deze delen van de wereld. Oom Carlos die met de zus van Blanca, Rosita, en hun 2 dochters nog in de oude buurt Linda Vista (in de hoofdstad) woont wond er geen doekjes om. Het is vreselijk in de buurt. Heel onveilig en wel zo onveilig dat de dochters nauwelijks de deur uitkomen behalve met de auto en mama de enige is die naar de winkel gaat. Maar daarmee is de veiligheid niet gewaarborgd. Blanca wilde natuurlijk weten hoe het met de buurtjes was en daar begonnen de verhalen over de mara. Nu weten jullie dat Mara onze poes is maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat mara de naam van de zwaar georganiseerde misdaad is, van bendes die heel midden amerika teisteren. In de jaren 80 ontstaan in de sloppenwijken van Los Angeles uit zonen en dochters van arme Salvadorianen die naar de VS waren verhuisd/gevlucht. Jeugdbendes met rangen en standen en opdrachten aan nieuwkomers om mensen te vermoorden of te beroven. http://nos.nl/video/314353-marjon-van-royen-interviewt-maraleden-in-guatemala.html
Als je slaagt voor de test krijg je een mooie zichtbare tattoo en dan hoor je er levenslang bij. Opgepakt door de politie en in de gevangenis beland doet je pas echt tot de groep behoren. Daar worden zaken gedaan en afspraken gemaakt. Op een gegeven moment begon de VS misdadigers terug te sturen naar land van herkomst tsja en toen was de lijn rond en kon ook een leuke drugshandel worden toegevoegd aan het arsenaal van de mara's. terug naar de familie. Zij hebben dus in hun buurt veelvuldig te maken met afpersingen of beschermgeld dat je moet betalen als je een winkel hebt. En al je gangen worden nagegaan. Heb je een nieuwe derdehandsauto dan heb je gelden is er dus wat te halen. Ondertussen is je huis niets meer waard en gaan anderen hun huis onderverhuren aan vage types etc etc. Dan wil je misschien naar de politie om aangifte te doen tsja en dan doet corruptie haar intrede. De heilige hermandad krijgt altijd een deel vd opbrengst vd mara dus die houdt zich koest. In de krant lees je regelmatig dat er weer een team wordt opgepakt en dan hebben 9 mensen zomaar 254 doden op hun geweten. Het afgelopen half jaar haha. Andere slachtoffers zijn politie (ja toch) en pilotes oftewel chauffeurs van bussen. Zij hebben klanten en dus geld of worden gedwongen de bus ergens leuk te parkeren. Een cijfertje...tot nu toe iets van 250 vrouwen vermoord dit jaar en met Pasen 97 moorden. Lekkere Semana Santa!
Ik houd er maar over op want de story van Carlos en de anderen ging nog vele uren door. Ook in Cuyuta, een familie had een leuke tilapia kwekerij waar je vis kon kopen.. ik ben er 2,5 jaar geleden nog geweest. Maar steeds als ze van de kerk terugkwamen lagen de tilapias op straat te dansen. Ze zijn maar gestopt.
Ik begrijp heel goed dat het gezin en aanhang en de kerk de belangrijkste waarden van veel mensen zijn. Daar is sociale controle. Daar is vertrouwen. En dat er niet gedronken wordt begrijp ik ook want even een biertje doen dat kan hier niet en eindigt in allerlei ellende waaronder het opdrinken vd zuurverdiende centjes. Hemerzon vertelt ook dat hele families uit de bergen naar het zuiden trekken om te werken in de oogst van suikerriet. Het is werk maar loeizwaar voor iedereen, geen school, weinig geld en basic leven maar dan in ieder geval nog samen want hoe is het als je man gewoon een half jaar weg is om te werken..
Surviven dus en dat brengt andere waarden met zich mee.
De oude mayas hebben niet overleefd. Waarschijnlijk omdat ze met teveel waren op een te klein stuk grond dat te intensief was bewerkt. Er werd teveel hout gekapt en gebrand en het klimaat veranderde..minder regen en nog minder oogst.. does it ring a bell?
Tot iets van 900 na Chr leefden hier in ieder geval iets van 35.000 mensen en het was heel goed georganiseerd. Vandaag heb ik de 'buurtjes'van de vissers, de schrijvers, de shamanen,de architecten, de kunstenaars, en de jagers gezien. Kleine groepjes huizen rond ene pleintje. Meestal 1 man met 6 vrouwen en kinderen als huishouden. Prachtig georganiseerd en gedecoreerd. De 'bazen' woonden in het andere gedeelte waar ik gisteren was met paleizen, offerplaatsen, de balspelplaatsen etc etc. De laagste klasse waaronder slaven woonden in houten huizen daarvan is niets overgebleven. Een van de grootste koningen hier heet konijn 18. Nou niet zo lekker dingetje hoor. De hiëroglyfen vertellen over veel oorlog, moorden en mensen offers. Nadat je overleden was werd je onder je bed begraven. ...en daar zijn de mooiste schatten gevonden van jade en obsidiaan. Goud en zilver hadden de Maya's niet. Deze wijsheden heb ik van Jezus .. een man die ik bij de ingang trof en die met me meeliep. Hij werkt al 28 jaar voor de archeologen en heeft het een en ander opgepikt. Er worden nog steeds zaken gevonden. Logisch, onder enkele heuvel ligt iets.
Volgens Jezus waren de oude Maya's veel intelligenter dan wij nu. Laten we hopen dat we er iets van kunnen leren. Voorlopig is er weer geen vis in de rivier hier omdat de tabaksplantage vergif heeft geloosd....
Inmiddels is het zwembadje hier gevuld met 5 locals die het koud vinden haha. Even over met de rust. Morgen ga ik met Jezus nog een kleine wandeling maken vanaf het huizencomplex over de hangbrug (puente de hamoca/hangmat) naar finca San Lucas waar het ziekenhuisje was voor zwangere vrouwen en meer. Wow de cicaden beginnen te fluiten en piepen en dat gaat zelfs over het gesplash vd locals heen.
Ik ga aan de wijn jajajajjajaja